TMINSKO DECEMBRSKO RAJANJE 2023

Občina Tolmin ter Zavod za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin (ZKŠM Tolmin) sta letos pod skupnim imenom Tminsko decembrsko rajanje 2023 zbrala 18 dogodkov, nekatere organizirata sama, večino pa organizirajo številna občinska društva in druge ustanove.

Letošnje Tminsko decembrsko rajanje se prične prav na prvi in se zaključi zadnji dan decembra. Skozi cel mesec se bo zvrstil niz kulturnih in drugih dogodkov z dobro glasbo, dobrodelno noto, obiskom dobrih mož, priložnostmi za ples in druženje.

Seznam dogodkov

Petek, 1. december, 18.00, Krajevni dom Slap ob Idrijci, ŠKTD Tantadruj, DECEMBRSKO TANTARAJANJE

Na prazničnem Tantarajanju na Slapu bo najprej s svojo komedijo Sex in ljubosumnost nasmejala gledališka skupina BC. Zatem sledi prižig lučk na smreki, večer pa se bo nadaljeval z miganjem na plesne ritme Ansambla Traverza.

facebook.com/events/664074905873834

Sobota, 2. december, 19.00, Kinogledališče Tolmin, MIKLAVŽEV KONCERT JAZZ PUNT BIG BANDA: In memoriam Tony Bennett

Tokratni Miklavžev koncert bo JPBB posvetil letos preminulemu velikanu med jazz vokalisti, Tonyju Bennettu. Big bandu se bosta pridružila vokalna solista Blaž Vrbič in Tanja Srednik, vodil pa ga bo, kot vedno, pozavnist Matija Mlakar.

facebook.com/events/804306791451459

Nedelja, 3. december, 18.30, Kinogledališče Tolmin, VDC Tolmin, TA VESELI DAN KULTURE: MAGDALENCA IŠČE FANTA

ZKŠM se pridružuje praznovanju vseslovenskega Tega veselega dne kulture z dogodkom, ki vključuje vse generacije, nas zabava in uči, kako živeti v sožitju. Magdalenca je odločna in samostojna ženska, ki s pomočjo prijatelja Tonija potuje po Sloveniji, da si poišče fanta. Gledališko predstavo Magdalenca išče fanta samostojno uprizorijo uporabniki VDC Tolmin, ki so v igri spontani in svobodni.

facebook.com/events/353634414014955/

Torek, 5. december, 18.00, središče Tolmina, PRIŽIG PRAZNIČNIH LUČK

Med prvimi dogodki, ki v občini Tolmin napovedujejo skorajšnji zaključek leta, je prižig lučk na prazničnem drevesu v središču Tolmina. Letos se nam bodo na Miklavžev večer na platoju pred Centrom MinK v središču Tolmina pridružili plesalci Artfit studia in tri flavt iz Glasbene šole Tolmin. Lučke bo s pomočjo najmlajših obiskovalcev prižgal župan Alen Červ, da ne bo premraz, bodo poskrbeli topli napitki.

facebook.com/events/1035235807800310

Nedelja, 10. december, 19.00, cerkev m. vnebovzetja Tolmin, ADVENTNI KONCERT KOMORNEGA ZBORA MUSICA VIVA IN KOMORNEGA ZBORA IPAVSKA

Komorni zbor Musica Viva je doma in v širši okolici prepoznan po svoji kvaliteti, občane pa velikokrat pozitivno presenetijo z organizacijo vrhunskih pevskih dogodkov. V letošnjem decembru so v goste v tolminsko cerkev povabili Komorni zbor Ipavska, s katerim bodo ob prepevanju sakralnih skladb ustvarili odlično predpraznično vzdušje.

facebook.com/events/820997443111026

Sreda, 13. december, 10.00, stara mežnarija na Mostu na Soči, zavod Ad Pontem, PRAZNIK SV. LUCIJE: OTVORITEV FOTOGRAFSKE RAZSTAVE IZ ZAPUŠČINE ATELJEJA PAVŠIČ ZAVADLAV

Alojz Pavšič, po rodu iz Kanalskega Loma, se je leta 1933 preselil na Most na Soči, kjer se je preživljal tudi s fotografiranjem. V svoj objektiv je ujel nešteto Mostarjev in ljudi iz okolice, njihovo vsakdanje in praznično življenje. Njegovi potomci v Ateljeju Pavšič Zavadlav iz Solkana te fotografije še vedno hranijo. Ob prazniku sv. Lucije bodo v stari mežnariji ob tej priložnosti na ogled fotografije iz te zapuščine.

Sreda, 13. december, 19.00, Kinogledališče Tolmin, ORKESTER SLOVENSKE VOJSKE Z RUDIJEM BUČARJEM, dobrodelni koncert

V Orkestru Slovenske vojske so letos za izvedbo enega od svojih dobrodelnih božično-novoletnih koncertov izbrali Tolmin. Na odru Kinogledališča Tolmin se bo več kot 50 glasbenikom pridružil primorski kantavtor Rudi Bučar, celoten izkupiček koncerta pa bo namenjen socialno šibkejšim občanom, ki so jih zadnje ujme najhuje prizadele.

Sobota, 16. december, 16.30, Trg 1. maja Tolmin, Društvo DOR, BOŽIČNI SEJEM IN OTVORITV JASLIČNE POTI Z ŽIVIMI JASLICAMI

DOR – Društvo za ohranjanje in razvoj Tolmina na starem tminskem placu v predprazničnem času že več let pripravlja jaslično pot – razstavo jaslic v izložbah in oknih okoliških stavb. Tako kot lani bodo otvoritev obogatili z božičnim sejmom in živimi jaslicami.

Torek, 19. december, 19.00, Kinogledališče Tolmin, BOŽIČNI KONCERT Z BRAHMSOM

Ob 190. obletnici rojstva skladatelja Johannesa brahmsa sta priznana glasbenika, violinist Zdravko Pleše in pianist in Denys Masliuk, pripravila celovečerni program s celotnim opusom sonat za violino in klavir. Bogata in vsebinsko zaokrožena celota programa nagovarja k humanemu ter empatičnemu pristopu do sebe in okolice. Po koncertu bomo nazdravili novemu letu 2024.

Sreda, 20. december, 18.00, Kinogledališče Tolmin, Glasbena šola Tolmin, PLESNA PREDSTAVA HRESTAČ

Kdo ne pozna Hrestača, slavne baletne predstave Petra Iljiča Čajkovskega? Klara med božičnim praznovanjem od botra za darilo dobi Hrestača, leseno lutko vojaka, ki lahko z usti tre orehe. Po polnoči pa Hrestač oživi v svetu sanj… Zgodbo bodo na odru Kinogledališča Tolmin odplesale učenke Glasbene šole Tolmin.

Petek, 22. december, 14.00 in sobota, 23. december, 10.00, pred galerijo SDK Tolmin, Klub tolminskih študentov in Zveza MinK, TMINSKA BOŽIČNA TRŽN’CA

Na tržnici se bodo predstavili lokalni ustvarjalci in ponudniki, družili se bomo lahko ob kuhanem vinu in drugih dobrotah. Dogajanje bo v petek v popoldanskih urah popestril glasbeni program. V soboto pa bodo poleg ponudbe na stojnicah v SDK potekale delavnice tako za mlajše kot starejše.

facebook.com/events/7330408650343814

Sobota, 23. december, 19.00, Kinogledališče Tolmin, BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT PIHALNEGA ORKESTRA TOLMIN: Velikani ameriške glasbe

Pihalni orkester Tolmin pred božičem tradicionalno pripravi praznični koncert s pestrim programom, ki ga vsako leto tematsko obarva z drugim prepoznavnim stilom glasbe. Letos se bo pihalni sestav s solisti predstavil z izborom skladb velikanov ameriške glasbe.

Sobota, 23. december, 21.00, Center MINK, KONCERT LOKALNIH METAL BANDOV

Lani v decembrskem času je po nekaj letih koncertnega spanja Center MINK zopet oživel, takrat so ga zatresli domorodci Rodoljubac in Samperium z gosti. Podobno grmenje se obeta tudi letos.

Nedelja, 24. december, 9.00, tržnica Tolmin, Tminska pustna muzika, BOŽIČNA DOBRODELNA STOJNICA

Tminska pustna muzika že vrsto let dan pred božičem na tržnici pripravo dobrodelno stojnico, na kateri muzikanti poskrbijo za veselo vzdušje. Mimoidoči, ki se jim pridružijo, pri njih zastonj jedo in pijejo, vsakega pa obdarijo s kako malenkostjo.

Sreda, 27. december, 17.00, Mestni trg Tolmin, PREDSTAVA ZA OTROKE S PRIHODOM DEDKA MRAZA IN DUOM JUICE BAND

Decembrskega rajanja v Tolminu ni bi brez prihoda Dedka Mraza. Letos bo tminske pridne otroke na Mestnem trgu obdaril po zabavni predstavi 27. decembra. Za dodatno veselo vzdušje bo poskrbel Duo Juice band.

Petek, 29. december, 20.00, Mestni trg Tolmin, ELVIS JACKSON in DAN D

Drugi večer med božičem in novim letom na Mestnem trgu je namenjen koncertu uveljavljenih slovenskih rok in pop skupin. Letos je ta čast pripadla energičnim Ajdovcem iz Elvis Jackson in za odtenek bolj umirjenim Novomeščanom iz Dan D.

Nedelja, 31. december, 22.00, Mestni trg Tolmin, SILVESTROVANJE S SKUPINO ATLANTIX

Leto 2023 se bo v Tolminu zaključilo na Mestnem trgu s silvestrovanjem na prostem. V novo leto bomo vstopili in zaplesali ob ritmih in zvokih skupine Atlantix, včasih bolj znane kot Avia Band.