TMINSKO POLETJE 2023 NAS KLIČE

Na Tolminskem se poletje pričenja z uvodom v niz kulturnih dogodkov z že prepoznavnim imenom TMINSKO POLETJE. V organizaciji Zavoda za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti – Območna izpostava Tolmin in Turističnega društva Most na Soči vstopamo v četrto leto dogajanja na prostem v širši okolici in mestu Tolmin. Prvi dogodki se pričenjajo ob koncu tega tedna. Osrednji dogodek odprtja celotnega niza bo nedeljski koncert Vse najboljše, Slovenija!, občinska slovesnost ob praznovanju dneva državnosti, za katerega je Komorni zbor Musica Viva z gosti pripravil večer slovenskih popevk. Udeležence bosta ob prazniku nagovorila župan Tolmina Alen Červ in podpredsednik Zveze društev SEVER Angel Vidmar.

Tminsko poletje bo občanom in obiskovalcem ponudilo čez 60 glasbenih, filmskih, pogovornih in drugih dogodkov, pridružujejo pa se še zunanji organizatorji tradicionalnih dogodkov iz Občine Tolmin, skupno se bo tako tekom poletja zvrstilo okoli 80 raznovrstnih kulturnih in turističnih dogodkov. Do začetka septembra se bodo na štirih prizoriščih – v starem mestnem jedru (SMJ) pri fontani in atriju knjižnice v Tolminu, pred Vodno hišo na Mostu na Soči in na Lukatelovi domačiji v Volčah – dogodki odvijali skoraj vsakodnevno.

Novost je letos mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki se bo z mednarodnim gostovanjem treh različnih gledališč v nedeljo, 2. julija ustavil tudi v Tolminu. Del dogodkov bo svoje občinstvo iskal med mladimi, npr. Praznik glasbe v sredo, 21. junija v organizaciji mladinskega dela Zavoda KŠM Tolmin, Zavoda MINK in Glasbene šole Tolmin ter otroške predstave za najmlajše v atriju tolminske knjižnice. Med znanimi imeni glasbenih gostov Tminskega poletja so npr. Anika Horvat, Severa in Gal Gjurin, Eva Boto, Bort Ross, AKA Neomi, Andrej Šifrer in mnogi drugi. Tminsko poletje podpirajo mnogi lokalni glasbeniki, od domačih zasedb kot je Pihalni orkester Tolmin, Jazz Punt Big Band, Eclipse, Jonny Bravo, Matej Magajne Band, Tminski madrigalisti, drugi primorski sestavi, npr. Vipavski tamburaši, ter posamezni lokalni ustvarjalci – novi CD bo predstavila mlada harmonikarka Lara Fortunat, pripovedovalski večer za vse generacije bosta uprizorili Renata Lapanja in Nataša Hvala ter mnogi drugi. Na poletni čas kaže letni kino na prostem Kino pod brezami, ki bo v 8. izvedbi ohranil mesto v atriju ob tolminski knjižnici, že tretje leto pa bodo poletni večeri filmu posvečeni tudi v letnem Kinu jezero na ploščadi ob jezeru na Mostu na Soči. Tminsko poletje bo zaprla že lani prvič izvedena in izjemno dobro obiskana tržnica INFOntana, in sicer 8. septembra s predstavitvijo dejavnosti za kakovostno preživljanje prostega časa otrok v občini Tolmin.

V starem mestnem jedru Tolmina je za vzpostavitev stalnega prizorišča potrebna začasna sprememba prometne ureditve, ki začne veljati v nedeljo, 18. junija. Nanaša se na umirjanje prometa na celotnem območju starega mestnega jedra in umik mirujočega prometa s trga pri fontani, za zagotovitev večje varnosti obiskovalcev in odpravo morebitnih motenj zaradi hrupa bo promet mimo trga v času dogodkov onemogočen.

Pokroviteljstvo nad dogodki nudi Občina Tolmin, ki je poskrbela, da so dogodki za obiskovalce v celoti brezplačni. Aktualne informacije v zvezi z dogodki lahko spremljate na Facebook in Instagram strani Tminsko poletje in v lokalnih medijih. Celoten nabor dogodkov povzema priložnostna knjižica Tminsko poletje 23, ki jo v poštne nabiralnike prejmejo vsa gospodinjstva v občini Tolmin.

 

Špela Mrak (Zavod KŠM Tolmin)

 

POKROVITELJ:                   OBČINA TOLMIN

ORGANIZATORJI:             ZAVOD ZA KULTURO, ŠPORT IN MLADINO OBČINE TOLMIN

TURISTIČNO DRUŠTVO MOST NA SOČI

JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI OI TOLMIN

SODELUJEJO:                     KS Tolmin, KS Most na Soči, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, KD Myra Locatelli