NAJ TOLMINSKA ŠPORTNIKA LETA 2023 BOŽIČ IN VOLČINA

Na prireditvi Naj športnik Občine Tolmin 2023 v Kinogledališču Tolmin so bile v sredo, 24. januarja 2024, podeljena priznanja za najbolj vidne dosežke tolminskih športnikov v preteklem letu, ki jih ni manjkalo.

Občinska športna zveza Tolmin je podelila priznanja športnikom, ki tekmujejo v okviru društev s sedežem v Tolminu. Podeljenih je bilo 9 bronastih, 6 srebrnih in 9 zlatih znakov ter 11 bronastih in 9 srebrnih kipcev. Športnikom je priznanja podelil pred kratkim upokojeni Kristjan Čujec, legenda slovenskega malega nogometa.

OŠZ je podelila je tudi dve priznanji športnim delavcem, plaketo Borisu Kogoju za dolgoletno delo v šahu, in naziv zaslužni športni delavec Aljoši Rejcu, za trenersko in organizacijsko delovanje v Atletskem društvu Posočje in v OŠZ.

V drugem delu je župan Alen Červ podelil nazive najboljših športnikov Občine Tolmin v letu 2023.

Naj mladi športnik (letniki 2004 in mlajši) je ponovno postal Matevž Manfreda, kajakaš na mirnih vodah, ki si je naziv prislužil z dobrimi nastopi na EP in SP do 23 let. Za naziv so bili nominirani še Mark Jeklin (kajak na divjih vodah), Andrej Jeklin (kanu na divjih vodah) in Aljaž Menič (košarka).

Naj mlada športnica je Žana Sovdat, metalka kopja, ta hip najboljša med slovenskimi mladinkami in tretja med vsemi v državi. Za naziv so se potegovale še Mia Velikonja (košarka), Asja Jug (kanu na divjih vodah) in Manca Hvala (alpsko smučanje).

Že deveti naslov naj športnika občine je prejel Luka Božič, ki je v lanski sezoni osvojil skupni seštevek svetovnega pokala med kanuisti v slalomu na divjih vodah. Poleg njega so vidne uspehe lani dosegli še Tobi Gaberšček (tek na 5.000 m), Jure Škoberne (šah), Danijel Šturm (nogomet), Tan Černigoj (skok v daljino) in Andrej Skočir (tek na 100 in 200 m).

Športnica leta 2023 je bila Nina Volčina, uspešna balinarka, 2. na svetovnem prvenstvu v hitrostnem zbijanju in naj balinarka leta po izboru krovne zveze. V igri so bile še Mia Medved (kajak na mirnih vodah), Alja Kozorog (kanu na divjih vodah), Tjaša Flajs (kasting) in Vika Rutar (tek na 400 m z ovirami).

Pri izboru za najboljšo športno ekipo dileme ni bilo, naziv je osvojila članska ekipa Nogometnega kluba Tolmin, z osvojitvijo naslova prvaka 3. SNL v sezoni 2022/23 in napredovanje v 2. SNL.