Aktivno v šolo s Pešbusom

Po že petih uspešnih izvedbah organizirane skupne hoje v šolo, v letošnjem letu s projektom nadaljujemo. Projekt Pešbus bomo za osnovnošolce od 1. do 3. razreda ob podpori IPoP – Inštituta za politike prostora v šolskem letu 2023/24 izvedli tudi v Tolminu, in sicer od 18. do 29. septembra 2023. V tem obdobju bo Pešbus do Šolskega centra Tolmin “vozil” po štirih progah z vnaprej določenimi postajališči in urami odhoda.

Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku. Delež otrok, ki v šolo prihajajo na aktiven način, je v nekaj desetletjih drastično upadel, hkrati se zmanjšuje tudi skupna količina gibanja med otroki. Zato je za populacijo osnovnošolskih otrok izrednega pomena, da pridobijo dobre navade tudi na področju trajnostne mobilnosti. Poleg tega ima aktivna pot v šolo prednosti tudi za vse ostale, saj zmanjšuje prometno gnečo okrog šol in s tem povečuje prometno varnost in zmanjšuje motorni promet ter s tem prispeva tudi k čistejšemu in bolj zdravemu okolju.

Vsako postajališče Pešbusa bo v času izvajanja projekta označeno s tablo. Potek vseh štirih prog, postajališča ter vozni red Pešbusa so razvidni tudi na priloženem zemljevidu. Prijavnico vašega otroka na Pešbus oddate otrokovi razredničarki/razredniku.

“Podporo in materiale za izvedbo Pešbusa nudi IPoP – Inštitut za politike prostora v okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.”

Prijava Pešbus 2023 – otroci

Prijava Pešbus 2023 – starši

Vabilo vključitev v projekt Pešbus 2023

NAČRT PROG PEŠBUS 2023