VOJNE IN MIR DANES – Podpisani!

VOJNE IN MIR DANES je ciklus večerov v organizaciji Občine Tolmin ob stoletnici konca prve svetovne vojne in mirovniškem sporočilu spominske cerkve Svetega duha v Javorci. Štirikrat bodo ob koncih tedna o današnjih napetostih, ki lahko peljejo v vojne ali v mir, razmišljale vidne osebnosti slovenskega javnega diskurza. Njihovi podpisi so kredibilen skupni imenovalec v kakofoniji medijskih glasov in prva izdaja medijskih srečanj v živo PODPISANI! Avtor zasnove Zdravko Duša ob tem zapiše:

“Vojne, majhne in velike, se zakuhajo ali preprečijo v miru. Ob  stoletnici konca prve svetovne morije je kultura miru poudarjena na vsakem vogalu soške doline. Dobronamerne napovedi in želje prinašajo mladi, umetniki, ja, tudi generali. Mir bi se zdel večen, če ne  bi hkrati od povsod donele težke besede o vojnah.

Beseda ‘vojna’  je sopomenka za konflikt. Ni nujno, da zmeraj pomeni oborožen spopad, vojne se igrajo otroci, vnamejo se med zakonci in med sosedi. In navsezadnje: koliko blaginje, na kateri lagodno diha mir, živi od vojnih industrij?

Zato bomo v senci stoletnice velikih mirovnih obljub pet jesenskih večerov v Tolminu osvetljevali nemire, ki jih trenutno živimo. Izpostavljena avtorska imena, sooblikovalci javnega diskurza, prihajajo z živo besedo in dialogom odpirat poglede na izmuzljivo ravnovesje med mirom in vojno.”

erik valencicpetek, 12. oktober, Kinogledališče Tolmin
18.00 Miha Šalehar: A BO MIR!
19.00 Erik Valenčič: VOJNA KULTUR
20.00 VARUHI CIVILIZACIJE, film Erika Valenčiča

petek, 19. oktober, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
18.00 Lučka Kajfež Bogataj: VOJNA VIROV
19.00 Ali Žerdin: VOJNA OMREŽIJ

sobota, 27. oktobra, Kinogledališče Tolmin
17.00 Svetlana Slapšak: ŽENSKA V VOJNI
18.00 Lenart J. Kučić in Bernard Nežmah: VOJNA RESNIC

petek, 2. novembra, Kinogledališče Tolmin
18.00 Ervin Hladnik Milharčič: MATI VSEH VOJN
19.00 Tomaž Mastnak: VOJNA DEDOV

Vstop je prost na vse dogodke.