SLOVESNOST V JAVORCI

Vabimo vas na osrednjo prireditev ob stoletnici cerkve Svetega Duha v Javorci. Prireditev bo vključevala slovesno sveto mašo in kulturni program. Obiskovalce bo z nagovorom pozdravil tolminski župan, slavnostni govornik pa bo predsednik Republike Slovenije.

Javorca_plakat_PNGV letošnjem letu mineva sto let od izgradnje spominske cerkve Svetega Duha v Javorci, ki je od leta 1999 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena in je letu 2007 prejela znak evropske dediščine medvladne inciative. Vanjo so se med divjanjem prve svetovne vojne zatekali vojaki različnih narodnosti in veroizpovedi, ki so tam lahko vsaj za trenutek pozabili na grozote vojne, danes pa jo obiskujejo in se v njej srečujejo ljudje z vsega sveta.

Obeležitvi okrogle obletnice izgradnje cerkve, ki že vse od izgradnje oznanja mir, je letos posvečena vrsta aktivnosti.

 

Osrednjo prireditev Občina Tolmin v sodelovanju s Škofijo Koper pripravlja v soboto, 10. septembra 2016, v Javorci.

Prisotne bo uvodoma pozdravil župan Občine Tolmin Uroš Brežan, nato pa nagovoril slavnostni govornik, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Sledila bo slovesna sveta maša, ki jo bo daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, nato pa še kulturni program, v katerem bomo skozi fiktivna pisma arhitekta Remigiusa Geylinga ženi Mathildi spremljali zasnovo in gradnjo cerkve v Javorci.

Nastopili bodo Mešani pevski zbor župnij Tolmin in Kobarid, Dekliški pevski zbor Pueri Cantores, Goriški oktet Vrtnica, Folklorno društvo Ivan Laharnar – Planota in Mešani pevski zbor Osnovne šole Franceta Bevka Tolmin, prireditev pa bosta povezovala Špela Mrak in Matej Kavčič.


Pomembne informacije:

  • Na dan prireditve bo v Javorco mogoče priti le peš, s kolesom ali z organiziranim prevozom z minibusi. Prevoz z osebnimi vozili ne bo dovoljen, cesta bo med 6.30 in 18. uro zaprta.
  • Prevoz z minibusi, ki ga bo zagotovil organizator, bo brezplačen, obvezna je predhodna rezervacija sedeža.
  • Sedež na minibusu lahko rezervirate na LTO Sotočje (TIC Tolmin) vsak dan od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro, ali po telefonu na številko 05/ 38 00 480.
  • Odhodi minibusov iz Tolmina bodo z novourejenega parkirišča za Kinogledališčem ob 8. in 9. uri.
  • V primeru dežja bo prireditev v župnijski cerkvi v Tolminu.
  • Če bo sprejeta odločitev, da se zaradi neugodne vremenske napovedi prireditev prestavi v Tolmin, bo javnost o tem obveščena z novico na spletni strani www.tolmin.si v rubriki Novice in obvestila. Objavljena bo najkasneje v petek, 9. septembra 2016, ob 19. uri.