Kino pod brezami

naslovna.artkino-01Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin in Kinogledališče Tolmin v letošnjem poletju združujeta moči in odpirata letni kino: KINO POD BREZAMI. V juliju in avgustu se bodo v atriju Knjižnice Tolmin zvrstile štiri večerne filmske projekcije. Ogled filmov bo brezplačen, na sporedu 5. in 19. julija ter 16. in 23. avgusta, vsakič, ko pade mrak. Ob pestrem festivalskem dogajanju v mestu želimo popestriti poletno dogajanje v Tolminu, in sicer med tednom, ciljno za domačine, lokalne obiskovalce iz bližnjih krajev, dobrodošli bodo seveda tudi turisti in naključni obiskovalci od drugod. Ob izboru štirih aktualnih filmskih naslovov se bodo gledalci predvsem zabavali, obenem jim bo ponujen kakovosten filmski vpogled v aktualno evropsko in ameriško produkcijo. Izbrani so filmi, ki so žanrsko lahkotnejši, prilagojeni poletni ležernosti.  Kljub temu so bili predstavljeni na pomembnih festivalih ali kako drugače karakterno označeni ter brez dvoma vredni ogleda. Filmski izbor sledi tudi programskim smernicam Kinogledališča Tolmin, na sporedu bodo štirje filmi, ki v tolminskem kinu niso bili na rednem sporedu. Otvoritveni film bo povsem nov dokumentarni film o eni ključnih osebnosti glasbene in kulturne revolucije šestdesetih, “prve dame rock’n’rolla”, glasbene ikone Janis Joplin.

Vsi filmi se pričnejo ob 21. uri, če bo presvetlo, nekoliko kasneje. Na voljo bo okoli 100 sedežev, gledalci pa lahko prinesejo tudi svoja sedala; ker je del površine pred platnom na hribčku pokrit s travo, so dobrodošle piknik odeje. Dovoljeni sta tudi hrana in pijača, ki ju gledalci prinesejo s seboj, seveda v pričakovanju kulturnega uživanja in da za seboj pospravijo.

Medtem ko sta se v organizaciji in izvedbi letnega kina povezala Zavod za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin – Kinogledališče Tolmin ter Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, z izposojo tehnične opreme pomaga tudi tolminska Zveza Mink. Vseslovensko akcijo motivira in povezuje Art kino mreža Slovenije, saj v državi preko poletja obratuje kar 13 letnih kin, v sodelovanju Kinogledališča Tolmin in Občine Kobarid bo filmska projekcija tudi v Kobaridu, sicer pa delujejo štirje letni kini v Ljubljani, posamezni pa v Radovljici, Domžalah, Velenju, Kočevju, v Sežani in Divači, Vrhniki in Ptuju.