Dan poln ljubezni do različnih poklicev – to je bil Dan poklicev 2023

V petek, 20. oktobra 2023, smo skupaj z Osnovno šolo Tolmin organizirali Dan poklicev, ki je namenjen poklicni orientaciji devetošolcev. Dogodek je potekal tako, da so učenci poklice, ki jih zanimajo, spoznavali na »terenu«; tj. v ustanovah, pisarnah, salonih.

Za začetek so jih s svojo poklicno potjo motivirali ga. Petra Vitez Constantini, ravnateljica OŠ Tolmin, g. Alen Červ, župan občine Tolmin in g. Jernej Rutar, tržnik za svetovno spletno trgovino. Šolarje so pozvali, naj izkoristijo svojo mladost in čas, v katerem so, da z radovednostjo in preizkušanjem različnih stvari ugotovijo, kaj je v življenju tisto, kar jih resnično zanima, da bodo svoje bodoče poklice opravljali z veseljem in srcem. Poudarili so tudi pomembnost razvijanja lastnih potencialov ter predvsem to, da se tudi v našem okolju pišejo zelo uspešne poklicne in podjetniške zgodbe.

Polni zagona so se devetošolci razdelili po skupinah glede na svoje interese, saj smo oglede in obiske razdelili na 4 področja. Prva skupina je obiskala Hidrio d.o.o. Druga skupina si je ogledala poklice zdravstva in kozmetike z obiskom Doma upokojencev Tolmin, Zdravstvenega doma Tolmin, v frizerskih in manikerskih sposobnostih so se pogovarjal in tudi preizkusili pri Renati Iuretig s.p. in Manci Hvala Salihu ter se spoznali z delom, ki ga opravljajo v Medicus Partnerju. Skupina učencev, ki jih zanima šolstvo je obiskala Dodatno strokovno pomoč na Osnovni šoli Tolmin in Osnovno šolo s prilagojenim programom, sprehodili so se med skupinami v vrtcu, pozdravili varovance Varstveno delovnega centra Tolmin in obiskali Center za otroke Mala hiša, kjer so spoznali poklic socialnega pedagoga. Četrta skupina je svoj dan pričela na Policijski postaji Tolmin, kjer so nas policisti sprejeli z navdušenjem, nam razkazali svoje prostore in opremo ter na seznanili z delom Gorske policije. Nadaljevali smo z obiskom Okrajnega sodišča, kjer nas je pričakala sodnica in odgovarjala na naša vprašanja. V Coworking Bazi smo spoznali različne sodobne poklice. Pogovarjali smo se s Petrom Dakskoblerjem, ki deluje na področju turizma in marketinga, Natašo Hvala, kot primer s.p.-ja, ki združuje več področij (ilustratorstvo, slikarstvo, turistično vodenje, pripovedovalstvo …), Nino Trušnovec, arhitektko ter Jernejem Rutarjem, ki nam je pokazal, kako z delom na daljavo lahko delaš za globalno podjetje. Vrata Zavoda KŠM Tolmin smo odprli Samanthi Konec, ki nam je predstavila delo notranjega oblikovalca.

Dan poln spodbude, ljubezni do dela, zagnanosti in motivacijskih besed smo zaključili z željo, da bi vsak devetošolec izluščil iz slišanega in doživetega to, kar potrebuje, da v šolskem sistemu najde pot do poklica, ki si ga želi.

Vsem, ki so sodelovali in nam odprli vrata v svetove svojih poklicev, se iz srca zahvaljujemo!