V petek, 25. junija je v Tolminu potekala osrednja proslava ob dnevu državnosti v Posočju, ki so jo organizirale tri posoške občine ob sodelovanju veteranskih organizacij.
slika-2
Na proslavi so bila v protokolarnem delu najprej podeljena visoka priznanja Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Red Zveze veteranov vojne za Slovenijo sta prejela Vito Berginc in Pavel Četrtič. Z zlato plaketo za dolgoletno delo v zvezi so nagradili Radka Carlija, Milana Goloba, Zvonka Gerželja in Romana Medveda, srebrno plaketo za uspešno sodelovanje v zvezi pa so podelili Romanu Zabreščaku in Darku Smrekarju, srebrni znak Zveze veteranov vojne za Slovenijo pa je romal tudi v roke vseh treh županov posoških občin.

Slavnostni govornik predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič se je dotaknil pomena osamosvojitve pred 25. leti in tedanje složnosti Slovencev, v razmislek pa je vzel tudi sedanji evropski trenutek, ki mu nedavni britanski izstop iz Evropske unije pomeni nov izziv.

V kulturnem programu, ki so ga oblikovali Mešani pevski zbor Justin Kogoj Dolenja Trebuša, pevka Špela Ivančič ob spremljavi pianista Mateja Zgage in skupina D’Šups bend so bili ob videoposnetkih aktivnih udeležencev osamosvojitvene vojne v Posočju obujeni številni spomini na vojaške akcije izpred 25. let, ki so se v Posočju uspešno zaključile brez strela.

Matej Kavčič