ABONMAJSKA KNJIŽICA 2017/18

 

24. oktober 2017:  SLOWIND in ANDREA RUCLI

pihalni kvintet, pianist

17. december 2017: CELLOSTRIKE

komorna zasedba violončelistov, GD Nova filharmonija

30. januar 2018: GLASBENI SVET SHERLOCKA HOLMESA

violina, klavir, mezzosopran in pripovedovalec

17. marec 2018: CARMEN MANET

ženski pevski zbor

10. april 2018: MAMMA MIA!

muzikal, skupna predstava (Glasbeni in Gledališki abonma)

Produkcija Prospot d. o. o.


PIHALNI KVINTET SLOWIND IN ANDREA RUCLI

slowind 1Pihalni kvintet Slowind, ki ga sestavljajo solisti orkestra Slovenske filharmonije, je izjemno dejaven na področju sodobne in nove glasbe. Z uveljavljenim italijanskim pianistom Andreo Ruclijem bodo predstavili tudi manj znano, nevsakdanjo in povsem novo glasbo. Pihalni kvintet Slowind je bil ustanovljen pred dvaindvajsetimi leti. V tem času se je ansambel, ki izvaja praktično vsa dela standardnega repertoarja za ta sestav, profiliral še v brezkompromisnega in v slovenskem prostoru najaktivnejšega izvajalca sodobnih del, od klasikov avantgarde do najmlajših, še neuveljavljenih, a zelo obetavnih avtorjev našega časa. Slowind z naročili stalno spodbuja mlade slovenske skladatelje ter se rad odziva vabilom za izvedbe novitet na mnogih evropskih odrih. Samo leta 2014, v jubilejnem dvajsetem letu ansamblovega obstoja, je Slowind nastopil na treh koncertih v Parizu, sedmih v Združenih državah Amerike in treh na Danskem, lani pa je kvintet poleg koncertov po Sloveniji gostoval še v Firencah na festivalu music@villaromana in Synergien San Polo, na Beneškem in Zagrebškem bienalu, v Berlinu, na Japonskem (Takefu, Hirošima, Tokio) in v Ženevi, letos pa je nastopil v francoskem Clunyju in nemškem Rotweilu (v koncertnem ciklu Ars Nova, ki ga pripravlja nemški radio SWR), še letos ga čaka še obsežna turneja v Kanadi.

Na domačem prizorišču je ansambel v zadnjih letih še okrepil svojo dejavnost na področju slovenske glasbe in v pomladanskem času pričel prirejati krajši glasbeni festival z naslovom Slowindova pomlad, jesen pa ostaja namenjena Festivalu Slowind.

Za dosedanje delovanje je Slowind leta 1999 prejel Župančičevo nagrado, nagrado Prešernovega sklada leta 2003 ter Betettovo nagrado leta 2013.

Zasedba: Aleš Kacjan – flavta, Matej Šarc – oboa, Jurij Jenko – klarinet, Metod Tomac – rog, Paolo Calligaris – fagot ter Andrea Rucli – klavir

 


CARMEN MANET

Carmen-manetCarmen manet v latinščini pomeni “pesem ostane”, je zapisano na spletni strani zbora Carmen manet. Takšno ime si je nadela skupina kranjskih gimnazijk, ki si želijo prepevati tudi potem, ko se že poslovijo od gimnazijskih klopi.

Zbor se redno udeležuje zborovskih tekmovanj doma in v tujini. Je prejemnik številnih referenčnih nagrad, med najpomembnejšimi je velika nagrada na zborovskem tekmovanju v švicarskem Montreuxu. Primož Kerštanj vodi zbor od njegove ustanovitve leta 2011. Osem let je bil tudi zborovodja Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj, ob tem pa vodil tudi zbor Vox Carniola z Jesenic in APZ France Prešeren iz Kranja. Je dvakratni prejemnik mednarodnega priznanja za najboljšega zborovodjo.

Zborovodja: Primož Kerštanj

ZANIMIVO

Slovenski zbor Carmen manet je zmagovalec tekmovanja Evrovizijski zbor leta 2017, ki je letos potekalo v glavnem mestu Latvije Riga. Pevke zbora Carmen manet so nastopile s skladbami Adrca skladateljice Katarine Pustinek Rakar in Ta na Solbici skladatelja Sama Vovka, ki so jo zapele v rezijanščini. Poleg slovenske zasedbe so dela v Rigi predstavili še zbori iz Avstrije, Belgije, Danske, Estonije, Nemčije, Latvije, Madžarske in Walesa.


 

CELLOSTRIKE

CellostrikeCellostrike so skupina mladih violončelistov iz Primorske, člani simfoničnega orkestra NOVA filharmonija. Idejo za oblikovanje takšne skupine, ki je v svetu komorne glasbe redko zastopana, so dobili pri slovitem ansamblu violončelov Berlinskih filharmonikov. Nekateri med njimi obiskujejo Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, drugi nadaljujejo študijsko pot na Akademiji za glasbo v Ljubljani, tretji pa študij opravljajo na drugih fakultetah in jim glasba pomeni pomembno prostočasno vrednoto, ki jo želijo umetniško nadgrajevati. Skupaj so začeli igrati leta 2014. Za seboj imajo več koncertov. Med pomembnejšimi je: nastop v Kulturnem domu Srečka Kosovela v Sežani v briljantnem abonmaju, mini istrska turneja 2014 na Festivalu Grobnik in v okviru poletnih dogodkov v Paviljonu Parka Pietro Coppo v Izoli, celovečerni abonmajski koncert v Logatcu in sodelovanje na mednarodnem literarnem dogodku festival Vilenica. Sooblikovali so koncert posvečen Iti Rini v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači. Vsako leto nastopajo na festivalu Svirél. Na Televiziji Slovenija so jutra lepšali s sodelovanjem v oddaji Dobro jutro.

 Zasedba: Petra Tavčar, Samo Fučka, Veronika Zagožen, Dušan Vasič, Špela Črv, Gal Lemut, Anže Ličen


GLASBENI SVET SHERLOCKA HOLMESA

SherlockSherlock Holmes je eden najbolj fascinantnih in vselej aktualnih literarnih junakov. Že za življenja njegovega avtorja Arthurja Conana Doyla so bili nekateri prepričani, da veliki detektiv res živi, in to je bila zasluga Doylove skrbi za razne realistične podrobnosti. Mednje sodi tudi glasba. Vsi vemo, da Holmes igra violino – glasbilo se pojavlja v večini filmov in tudi v najnovejši nadaljevanki –, a izvirne zgodbe vsebujejo še vrsto drugih podatkov. Holmes izvaja na violini skladbe Mendelssohna in Offenbacha, na koncertih in v operi posluša glasbo Chopina, Sarasateja, Wagnerja in Meyerbeerja, Watsona zabava z anekdotami o Paganiniju, zaplete se z operno pevko Irene Adler in izda monografijo o motetih Orlanda di Lassa. Poleg tega razglablja o razlikah med Stradivarijevimi in Amatijevimi violinami pa tudi med pianistkami in strojepiskami. Koncertni spored je detektivsko natančna rekonstrukcija Holmesovega glasbenega sveta. Skladbe povezujejo odlomki iz Doylovih zgodb v novem prevodu, ki se kljub raznovrstnosti povezujejo v smiselno celoto.

Zasedba: Žiga Brank – violina, Petar Milić – klavir, Igor Velše – pripovedovalec, Nuška Drašček – mezzosopran

Prevod, priredba in scenarij: Domen Marinčič

 

ZANIMIVO

»Moj prijatelj je bil navdušen glasbenik; ni bil le izvrsten izvajalec, temveč tudi odličen skladatelj. Ves popoldan je blažen sedel v parterju in dolge tanke prste nežno pozibaval v taktu. Mirni nasmeh in brezbrižne sanjave oči so se zdeli povsem v nasprotju s Holmesom kot slednim psom, Holmesom kot vztrajnim, ostroumnim in vselej čuječim detektivom.«

Študija v škrlatnem, 1887