ČRTOMIR ŠIŠKOVIČ (violina) in LUCA FERRINI (piano) (glasbeni abonma in izven)

ČRTOMIR ŠIŠKOVIČ (violina) in LUCA FERRINI (piano) (glasbeni abonma in izven)

Violinist Črtomir Šiškovič in pianist Luca Ferrini bosta v l. 2020 praznovala njuno 25.obletnico sodelovanja.

Posebno pozornost sta vedno posvečala glasbi slovenskih skladateljev, predvsem zamejskih, ki so delovali na meji med Italijo in Slovenijo; veliko novih del je nastalo, večina je tudi posnetih na CD-jih, kot npr. “Slovenska glasba” (Mohorjeva založba, Gorica 2005) in “Zvočne pokrajine” (DSS Ljubljana, 2011).

Njuno sodelovanje pa je bilo od samega začetka zaznamovano tudi pod imenom slavnega italijanskega glasbenika slovenskega rodu Giuseppeja Tartinija, saj ravno v letu 2020 obeležujemo 250. obletnico smrti. Odkrila sta številne njegove rokopisne sonate in glasbo njegovih učencev, ki so pod njegovim mentorstvom študirali v t. i. “Scuola delle Nazioni”. Poleg številnih koncertov doma in v tujini, sta za italijansko založbo Dynamic izdala celo serijo zgoščenk posvečenih piranskemu violinistu, ki so dobile vrhunske kritike na mednarodnih revijah. V letu 2020 bo Društvo slovenskih skladateljev izdalo CD z novitetami za violino in klavir, ki jih bosta Šiškovič in Ferrini predstavila na tolminskem koncertu.

Giuseppe Tartini, beneški skladatelj in violinist, je umrl 26. februarja 1770. Bil je eden največjih violinistov svoje dobe. Tartinija zaradi pogoste uporabe okraskov in vseh vrst trilčkov uvrščajo med rokokojske skladatelje. Po skladatelju je poimenovan osrednji piranski trg, kjer se nahaja tudi njegova rojstna hiša.