MOZARTOV PEDALNI KLAVIR (Dalibor Miklavčič z gosti, glasbeni abonma in izven)

MOZARTOV PEDALNI KLAVIR (Dalibor Miklavčič z gosti, glasbeni abonma in izven)

 

Le malokdo pozna glasbilo, kot je pedalni klavir. Eden redkih, ki se je poglobil v svet bogatih zvočnih dimenzij in zahtevnega igranja na to glasbilo je Dalibor Miklavčič, slovenski organist, pianist, čembalist in mojster improvizacije. Z izvajanjem repertoarja za pedalni klavir je požel mednarodno priznanje stroke in občinstva.

 

Dejstvo o uporabi pedalnega klavirja se je zdelo nekaj časa vprašljivo, nato pa se je na Dunaju našel ključni dokument, ki je potrdil Mozartov izvirni način izvedbe “z nogami in rokami hkrati”. Na koncertu bomo premierno slišali Mozarta na prav tak način: z rekonstruiranim izvirnim klavirskim partom. Dalibor Miklavčič je s pedalnimi glasbili koncertno nastopil v Londonu, Parizu, Rimu, Berlinu, Stockholmu, Kobenhavnu, Oslu in drugih pomembnih mestih ter je znan kot edini na svetu, ki skladbe od baroka do romantike igra izvirno: na pedalnem čembalu in pedalnem klavirju. Oba se od današnjih klasičnih glasbil ločita po dodatnih 30 do 40 nožnih pedalih, zato glasbili zvenita bolj polno in mogočno, pri čemer je tudi Miklavčičevo igranje zaradi pritiskanja na pedala prava paša za oči.

 

Nedvomno bo koncert posebnost, posladek za vse ljubitelje Mozarta. V želji, da se na tolminski oder ob 35-letnici abonmaja ponovno vračajo umetniki, ki izvirajo s Tolminske, bo ob Miklavčiču nastopila Tolminka Irena Kavčič in prijatelji.