PAUL TAYLOR, BOŠTJAN PEROVŠEK, MIDORI HIRANO (Sajeta 2019, koncerti)

PAUL TAYLOR, BOŠTJAN PEROVŠEK, MIDORI HIRANO (Sajeta 2019, koncerti)

@ Kinogledališče/Theatre, Tolmin, 18.30h

• Paul Taylor (Gbr) klavir/piano

• Bostjan Perovsek, musician (Slo) & Emil Gross (Ger)

• Midøri Hiranø & KALIBER 16 (Jpn/Ger)

 

Vstopnice na voljo na vhodu

Tickets available on day at the entrance

 

 

PAUL TAYLOR (G.Br)

 

Pianist, skladatelj in improvizator Paul Taylor iz Newcastlea je v zadnjih letih s konceti in gostovanji na jazz festivalih ter serijo albumov, predvsem pa z izkazano predanostjo klavirju in poglobljenostjo v igranje nanj privlekel precejšnjo pozornost doma in po Evropi, da se ga uvršča med najbolj inovativne in izstopajoče pianiste iz Velike Britanije - International Piano Magazine ga je celo proglasil za redek fenomen. Njegov glasbeni jezik odlikuje izvirna in tekoča tehnika. Nenavadne harmonije in bazična zvočnost dajo njegovim recitalom evokativnega naboja, nagovarjajo in zapeljujejo. Globok poklon klasični glasbi, ki mu ne služi kot fundament, ampak se pri njej v pri vrsti navdihuje in iz nje črpa navdih za lepoto in čistost svoje glasbene govorice, se ne ujame v pasti konvencionalnih in predvidljivih klišejev, ampak jih iznajdljivo preskakuje. Navidez spokojni pianist ne kroti svoje nemirne umetniške duše za klavirjem in rad seže po improvizaciji, po kateri je tudi zaslovel. Njegovi solistični recitali so rapsodična potovanja, ki vodijo poslušalca skozi zavoje in obrate, zapletene harmonije in klasične vinjete. Za nekatere je čaroben, za druge čudovit, nihče pa mu ne odreka izvirnosti in brezčasnosti.

 

 

WEB: https://www.facebook.com/paul.taylor.piano/

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=Q2eIzfEb6aE

 

 

MIDORI HIRANO s KALIBER16 (Jpn/Ger)

 

Japonska glasbenica, skladateljica in producentka Midori Hirano že deset let živi in ustvarja v Berlinu. Njeno ustvarjanje temelji na uporabi akustičnih instrumentov kot so klavir, godala ali kitara, ki jih eksperimentalno in eklektično prepleta s sodobnimi digitalnimi zvoki, subtilno elektroniko in terenskimi posnetki. Raziskujoče se izmika konvencionalnim okvirjem klasične, ambientalne in elektronske glasbe. Komponira glasbo za film, video instalacije in plesne performanse. Spomladi je objavila EP Mirrors In Mirrors za avstralsko založbo Daisart, kateremu bo še letos sledil nov album za Sonic Pieces. Sodeluje z rojakinjo YTAMO, dejavna je tudi z elektro-eksperimentalnim projektom MimiCof, pri katerem jo v živo spremlja videast Markus Wambsganss iz nemškega video-film tandema Kaliber16, znanega po sodelovanjih z Anti-Pop Consortium, T.Raumschmiere, Liars, Jamiejem Lidellom, The Notwist, Funkstörung. Na Sajeti bosta premierno predstavila svoje novo poglavje, tokrat za klavirski nastop Midori Hirano.

 

WEB:

http://midorihirano.com

http://kaliber16.com

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=VeEvWenHyB4

https://www.youtube.com/watch?v=JmLuW85GdEA

 

 

BOŠTJAN PEROVŠEK in BIO, INDUSTRIAL ACOUSTICA (Slo/Ger)

 

Boštjan Perovšek je glasbenik, skladatelj in oblikovalec zvočnih prostorov. Posveča se skladanju eksperimentalne in elektroakustične glasbe. Igra s skupino SAETA in nastopa samostojno. Ustvarja glasbo za film, gledališče, performanse in multimedijske inštalacije, deluje kot oblikovalec zvoka za film in video, njegova posebnost pa je ustvarjanje bioakustične glasbe, ki temelji na zvokih živali, posebno žuželk, in je interdisciplinarna veda, ki združuje biologijo in akustiko ter preučuje produkcijo, razširjanje in zaznavanje zvokov živih bitij. Ob zvokih iz narave, napevih, brenčanju, cvrčanju, prasketanju, sikanju in šušljanju žuželk, stenic, bramorja, čričkov, murnov, kobilic, škržadov, komarjev, mrožev ter žvižganju, gruljenju in petju ptic v svoje kompozicije vključuje še zvoke okolja in urbani hrup. Njegov bogati opus bioakustike in sodelovanj z znanstveniki, npr. z biologi-bioakustiki iz Prirodoslovanega muzeja Slovenije, je bil leta 2013 kronan z vinilno ploščo „Bio, Industrial Acoustica (green)“. Na jubilejni dvajseti Sajeti se bo predstavil v duetu z mlajšim nemškim bobnarjem in tolkalcem Emilom Grossom, ki zadnja leta živi in ustvarja med Berlinom in Dunajem.

 

Boštjan Perovšek - računalnik, zvočna okolja, elektronika v živo (computer, soundscapes, live electronics)

 

Emil Gross - bobni, tolkala, elektronika (drums, percussion, electronics)

 

WEBSITE:

http://www.perovsek.si

http://www.emilgross.com

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=LBHZyfOBD5k&list=PLJIobNMFLBOVqF2UEtKWwRW-evxoF_lQN&index=7