HČI MOJA (italijanska drama ob materinskem dnevu)

HČI MOJA (italijanska drama ob materinskem dnevu)

FILM Z(A) MAMO!

FILM JE ODLIČNO DARILO ZA MATERINSKI DAN

Rahločuten film o tem, kaj vse lahko pomenita materinstvo in materinska ljubezen. Zgodba, umeščena na sončno sardinsko podeželje, z viharnostjo čustev v spomin prikliče velike italijanske melodrame.

 

Desetletna Vittoria naenkrat izve, da ima dve materi: poleg Tine, ki z možem Umbertom zanjo toplo in ljubeče skrbi že celo življenje, še Angelico, biološko mater, ki živi nekoliko odmaknjena od vasi, med živalmi na kmetiji. Ko se z njo zbliža skozi pojasnila na vprašanja, ki so deklico mučila celo življenje, se Tina začne bati, da bi lahko biološka vez ogrozila njen odnos s hčerjo - Vittorio namreč Angelicina živahnost in navidezna neustrašnost povsem prevzameta.

 

"Že samo ob pogledu na lik matere hitro vidimo, da obstajajo v nekakšni arhetipski dvojnosti 'dobre' in 'slabe' matere. Pomislite na Sveto pismo in zgodbo o Kralju Salomonu ter njegovo sodbo glede tega, katera od dveh žensk je otrokova 'prava' mati. Podobno je z grškimi tragedijami. 'Žensko stanje' poskušam raziskovati tako, da za osnovo vzamem zgodbe naših prednikov. /.../ Primerjam jih z vprašanji in danostmi sodobnih žensk /.../. Tradicionalna ideja o družini začne pokati po šivih." (Laura Bispuri)

 

Režija: Laura Bispuri

Igrajo: Valeria Golino (Tina), Alba Rohrwacher (Angelica), Sara Casu (Vittoria), Udo Kier (Bruno), Michele Carboni (Umberto)

Trajanje: 100 minut