V KRALJESTVU ZLATOROGA

V KRALJESTVU ZLATOROGA

ANDREJ GORIČAR, MILAN HUDNIK, JAKOB BOBEK, MATEJ HAAS violina, klarinet, čelo in klavir  

za glasbeni abonma in izven

Film V kraljestvu Zlatoroga je prvi slovenski nemi črno-beli celovečerni film, ki je bil posnet daljnega leta 1931. Letos, ko med drugim obeležujemo tudi 125. obletnico rojstva Joža Čopa, slovitega alpinista in tudi igralca v tem filmu, so ikoničnemu filmu z veliko dokumentarno vrednostjo dodali glasbeno spremljavo.

Glasba za prvi jugoslovanski film s planinsko tematiko je delo skladatelja in pianista Andreja Goričarja, ki je na pobudo Silva Furlana, takratnega direktorja Slovenske kinoteke, za film spisal glasbo. To je ob 100. obletnici slovenskega filma v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma pod taktirko Helmuta Imiga odigral Simfonični orkester RTV.  Goričar je glasbo umetniško predelal za kvartet, ki se je letos že predstavil na Festivalu planinske kulture v Švici.

“Tako je vse skupaj bolj ekonomično in mobilno,” je pojasnil skladatelj in glasbenik Goričar, ki med drugim dela tudi kot pianist v Slovenski kinoteki. “Čeprav sem že imel izkušnje z opremljanjem nemih filmov, pa priznam, da je bila glasbena oprema takega filma zame dokaj velik zalogaj. Film je namreč dokaj poseben. Dramaturgija ni ravno na vrhunski ravni, saj vemo, da je šlo za slovenske filmske začetke, film pa je samo delno oz. dokumentarno igran, zato je bilo ta manko potrebno nadomestiti z glasbo. Mislim, da nam je lepo uspelo,” je zadovoljen avtor glasbe.