VOJNE IN MIR DANES (predavanja in projekcija dokumentarca)

VOJNE IN MIR DANES (predavanja in projekcija dokumentarca)

Vojne, majhne in velike, se zakuhajo ali preprečijo v miru.

gosta: Erik Valenčič, Miha Šalehar

 

Ob stoletnici konca prve svetovne morije je kultura miru poudarjena na vsakem vogalu soške doline. Dobronamerne napovedi in želje prinašajo mladi, umetniki, ja, tudi generali. Mir bi se zdel večen, če ne bi hkrati od povsod donele težke besede o vojnah.

 

Beseda 'vojna' je sopomenka za konflikt. Ni nujno, da zmeraj pomeni oborožen spopad, vojne se igrajo otroci, vnamejo se med zakonci in med sosedi. In navsezadnje: koliko blaginje, na kateri lagodno diha mir, živi od vojnih industrij?

 

Zato bomo v senci stoletnice velikih mirovnih obljub drugi oktobrski vikend v Tolminu osvetljevali nemire, ki jih trenutno živimo. Izpostavljena avtorska imena, sooblikovalci javnega diskurza, prihajajo z z živo besedo in dialogom odpirat poglede na izmuzljivo ravnovesje med mirom in vojno.

 

Program:

18h: Miha Šalehar: A bo mir!

19h: Erik Valenčič: Vojna Kultur

20h: dokumentarni film: Varuhi civilizacije

 

Leta 2003 je v Iraku živelo 1,5 milijona Asircev, danes jih ostaja le še okoli 250.000. Velika večina se je v obupu odločila zbežati, saj vojni in terorju ne vidijo bližnjega konca. Asirci so varuhi civilizacije že osem tisoč let in z njihovim izginotjem Bližnji vzhod izgublja eno temeljnih identitet, svet pa del človeštva.

 

Režiserja: Erik Valenčič, Miha Mohorič

Trajanje: 52 minut