DEKAMERON - Šentjakobsko gledališče Ljubljana

DEKAMERON - Šentjakobsko gledališče Ljubljana

Avtor: Giovanni Boccaccio  

Režiser: Primož Ekart  

Igrajo: Nives Mikulin, Tina Tavčar, Anja Glušič, k.g., Tjaša Valentinčič, Maša Medved, Pija Svetec, Nina Igrutinovič, Tomaž Urgl, Edi Gril, Elias Rudolf  

Trajanje: 1 ura 30 minut, nima odmora  

Dekameron združuje znane zgodbe, postavljene v čas kuge, ko so ljudje potisnjeni na rob. V tej skrajni življenjski situaciji je najti razvratne ljudi, ki jim je popolnoma vseeno, kako živijo. Najti pa je tudi take, ki prisegajo na zdravo življenje, se zdravo hranijo in se izogibajo ljudem. Kakršenkoli že je njihov življenjski slog, pa je vsak mnenja, da ga bo rešila le njegova teorija.   Ob tem nam avtor ponuja še eno možnost. Pripovedujmo si zabavne in šaljive zgodbe, začinjene z lažjo, razvratom in nasiljem, ki mu modreci s spretnim besedičenjem znajo uiti. Zbere se sedem lepih in mladih deklet ter trije postavni možje in si v desetih dneh pripovedujejo vsak dan nove zgodbe v varnem in prijetnem okolju, daleč stran od kužnega ozračja. Pred nami bodo na novo zaživele v dramatizaciji Janeza Usenika in odrski postavitvi igralca in režiserja Primoža Ekarta, ki s Šentjakobskim gledališčem sodeluje prvič.  

ZANIMIVO   Šentjakobsko gledališče Ljubljana, deluje od leta 1920, je domnevno najstarejše stalno repertoarno ljubiteljsko gledališče v Evropi. Nahaja se v prvem nadstropju Mestnega doma v središču Ljubljane. Sestavljajo ga ljubiteljski igralski ansambel, poklicna uprava in tehnika ter profesionalni zunanji sodelavci z gledališkega področja.