KAJUH SEM JAZ! (monodrama)

KAJUH SEM JAZ! (monodrama)

 

Prestava Kajuh sem jaz! je bila premierno uprizorjena ob zaključku nacionalne obeležitve letošnjega Kajuhovega leta, ki ga je na pobudo Ministrstva za kulturo, kot poklon pesnikovi ustvarjalnosti in njegovi vlogi v kolektivni zavesti Slovencev, razglasila Vlada RS. S tem namenom je nastala tudi predstava, ki prikazuje pogled skozi oči avtorja Darka Nikolovskega, ki se na sodoben način pokloni pesniku in narodnemu heroju, ki je v Sloveniji pustil neizbrisen kulturni pečat.
Avtor, ki že leta raziskuje tematiko partizanstva ter jo širši javnosti predstavlja skozi glasbo in film, ideje partizanstva ločuje od zgodovinskega časa, jih nadgrajuje in prerašča v poziv kolektivnega povezovanja z vrednoto človečnosti.

V sodobni reinterpretaciji idej in stališč, ki jih skozi Kajuhovo zgodbo komunicira predstava, vidimo družbene smernice za graditev boljšega, družbeno pravičnejšega sveta, obsodbo krivične ureditve, življenjsko vedrino, neomajno in svetlo vero v človeka, borbenost in iskrenost. To vrednote, ki so še danes najzvestejše pričevalke velike človečnosti in hkrati opogumljajoča spodbuda za prihodnost. Kajti Kajuh ni samo poosebljeni dokument časa, temveč izpovedovalec najgloblje in najbolj čiste, nadčloveške človečnosti.

Ženska interpretacija Kajuha, poudarja univerzalnost in sodobnost pesnikovega razmišljanja, ter s tem vključuje vsakega posameznika in posameznico. Kajuh pripada vsem!

Predstava ponazarja trenutek pred pesnikovo smrtjo, v katerem podoživimo njegovo življenje, skozi pripoved in izbor pesmi, ki nam nazorno vrisujejo njegovo razmišljanje in doživljanja sveta. To so pesmi, ki so klicale po kolektivni identifikaciji, to je poezija, ki je izrazito usmerjena v družbeni učinek.

Režija: Darko Nikolovski
Igra: Inti Šraj
Glasba: Aljoša Saksida in Darko Nikolovski
Obdelava zvoka: Januš A. Luznar
Luč: Gregor Kuhar
Scenografija in kostumografija: Jernej Brajer
Promo Video: Tea Grahek Lebar
Fotografija: Peter Žagar