FERRARI (biografska drama)

FERRARI (biografska drama)Michael Mann / ZDA, Italija / 2023 / 130 min / angleščina


Gre za biografski film, ki temelji na knjigi Brocka Yatesa “Enzo Ferrari – The Man and the machine”, o italijanskem proizvajalcu dirkalnih avtomobilov in podjetniku Enzu Ferrariju ter njegovih poklicnih in osebnih bojih v letu 1957. Gre za film režiserja in soscenarista Michaela Manna, enega najpomembnejših režiserjev današnjega časa, v glavni vlogi pa bomo videli Adama Driverja.

Piše se leto 1957, poletje je. V ozadju spektakla Formula 1, se Enzo Ferrari (Adam Driver), nekdanji voznik in ustanovitelj najbolj znane avtomobilske in dirkalne znamke na svetu, sooča s poklicnimi in osebnimi boji. Tovarni, ki sta jo z ženo Lauro (dobitnica oskarja Penelope Cruz) pred desetimi leti zgradila iz nič, grozi stečaj. Leto pred tem je njun že tako nestabilni zakon pretresla smrt sina Dina, Enzo pa ima težave tudi s priznanjem svojega drugega sina Piera, ki ga ima z Lino Lardi (Shailene Woodley).

Medtem jih strast do zmage njegovih voznikov potisne na rob, ko se podajo na nevarno kultno vzdržljivostno dirko Mille Miglia (Tisoč milj), ki poteka od Brescie do Rima in nazaj.

Scenarij: Troy Kennedy Martin, Brock Yates (knjiga)
Fotografija: Erik Messerschmidt
Montaža: Pietro Scalia
Glasba: Daniel Pemberton
Igrajo: Adam Driver, Shailene Woodley, Giuseppe Festinese...