GORNIŠKI FILMI (po festivalu Boff, planinski večer PD Tolmin)

GORNIŠKI FILMI (po festivalu Boff, planinski večer PD Tolmin)

 

V ciklusu planinskih večerov Planinskega društva Tolmin si bomo v Kinogledališču Tolmin ogledali tri gorniške filme:

  
Avtor: Yannick Boissenot 2023 Francija (27 min)
Globoko zmrzovanje v Diretissimi (Deepfreze diretissime Walker). Junija 1986 sta Patrick Gabarrou in Hervé Bouvard preplezala Diretissimo v Walkerjevem stebru severne stene Grandes Jorasses. To je bil mojstrski dosežek v težavnosti v 1200 m visoki steni, ki ga 37 let ni nihče poskušal ponoviti. Februarja 2023 so trije francoski alpinisti C. Dubouloz, S. Welfringer in C. Paulin prosto preplezali steno in izvedli prvi zimski vzpon po tej smeri. V steni so zmrzovali pet dni in preživeli štiri bivake.
  
Avtor: Nicolas Bossard 2023 Avstrija/Švica (26 min)
Večna lenoba (Eternal flemme). Skok z vrha Nameless Tower v Pakistanu (Trango Tower, 6286 m) potem ko sta  Éric Jamet in Antoine Pecher po sledeh pionirjev iz leta 1990 preplezala smer Eternal Flame. Združitev vzpona po eni najlepših plezalnih smeri na svetu z enim izmed najlepših možnih skokov BASE.
Produkcija: MS-PROD.ch
  
Avtor: Sebastien JAM 2023 Francija/Španija (38 min)
Jadis – pogled nazaj (Jadis - Looking Backward). Leta 1787 je neznani pastir preplezal najvišjo goro v Pirenejih. Dve stoletji za tem, smučar prične z avanturo, med katero se poglablja v zgodovino smučanja in gorništva v Pirenejih.
Strastni prosti smučar (freerider) Seb Jam je izbral španske Pireneje kot prostor za življenje in izpolnitev. V iskanju preprostejšega življenja, usklajuje svojo strast do gora in videa. Kot profesionalni snemalec in uporabnik dronov je režiral številne filme z gorami kot glavnim virom izražanja.
Nagrade:
Best Film & Public choice award na the Internationnal free ride film festival of Capvern
Best cinematography award na Rio Mountain Festival

Vsi filmi so opremljeni s slovenskimi podnapisi.