PODPISANI! 2023 - CENA VOJNE (Cena iluzij)

PODPISANI! 2023 - CENA VOJNE (Cena iluzij)

 

PODPISANI! – CENA VOJNE / Otvoritev razstave Samire Kentrić in večer s Polono Fijavž in Markom Štucinom.
 
PODPISANI! so že nekaj let trajajoči ciklus jesenskih pogovornih večerov v tolminskem Kinogledališču. V dolini z izkušnjo dveh svetovnih vojn ponujajo bližnje poglede poznavalcev na različne, ne zgolj vojaške vidike oboroženih spopadov. Klasične talk-showe dopolnjujejo neposredna pričevanja, razstave in drugi mediji. V trdem jedru so cenjena imena javnega komentariata in publicistike, ki slovijo po poznavanju obravnavanih tematik in jasnih stališčih.
 
To jesen so v zraku besede, ki jih nismo bili vajeni. Omenjajo se tektonski premiki. Nove vloge celin. Negotovosti celotnih držav in gospodarstev. Hladni stisk krize se meša z vročim vonjem smodnika. PODPISANE! zanima cena te vojne: gospodarska, nacionalna, evropska, osebna. Štiri četrtkove večere v galeriji kina okvirjajo podobe Samire Kentrić IGRE MOČI in dva dokumentarna filma.
Otvoritev razstave angažirane umetnice bo uvedla prvi večer PODPISANIH! in razmislek o razmerah, v katerih so danes evropske države z Nemčijo na čelu. Od blizu jih je spremljala Polona Fijavž, do nedavnega dopisnica Televizije Slovenija (in sedanja v. d. odgovorne urednice informativnega programa) iz Berlina, poglobljen uvid ima tudi Marko Štucin, državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve RS. V pogovoru jima bo sekundirala in ju usmerjala radijska novinarka in urednica Darja Groznik.

 


Večere pripravljajo Občina Tolmin, KD Myra Locatelli in Kinogledališče Tolmin.