TI MENI SVETLO SONCE - Vokalna skupina Ivana Cankarja (glasbeni abonma in izven)

TI MENI SVETLO SONCE - Vokalna skupina Ivana Cankarja (glasbeni abonma in izven)

~GLASBENI ABONMA IN IZVEN~


Vokalno skupino Ivana Cankarja sestavljajo fantje od 15. do 26. leta, ki bivajo / so bivali v dijaškem domu Ivana Cankarja v Ljubljani. Na pobudo Jerneja Rotarja in Uroša Menegattija so septembra 2016 nastali kot oktet s ciljem po skupnem muziciranju in druženju. Vodstvo je kasneje prevzel dirigent in skladatelj Tom Varl.

Njihova koncertna dejavnost je pestra, saj bodisi sami ali kot gostje nastopajo v Sloveniji in tujini. Decembra 2017 so priredili dva božična koncerta, na katerih so se projektno pridružila še dekleta. Leta 2018 so se udeležili Državne revije mladinskih in otroških pevskih zborov v Zagorju, kjer so prejeli zlato priznanje, dirigent pa nagrado za najperspektivnejšega mladega dirigenta. Decembra istega leta so v počastitev 100-letnice smrti Ivana Cankarja krstno izvedli dela iz zbirke Rondo hrepenenja, ki jih je napisal Tomaž Habe. Maja 2021 so na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Bjeljini v Bosni osvojili 1. nagrado s 100 točkami v kategoriji moških zborov in 3. nagrado s 97 točkami v kategoriji ljudska glasba. Leto kasneje se je skupina udeležila državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem, kjer je osvojila srebrno priznanje, Tom pa je prejel priznanje za najbolj obetavnega mladega dirigenta. Junija 2022 so na 5. jubilejnem letnem koncertu izvedli 11 novonastalih skladb izpod peresa slovenskih skladateljev najmlajše generacije. Dela so poleti predstavili na treh samostojnih koncertih v Italiji ter jih avgusta 2023 posneli in izdali na zgoščenki z naslovom »Ti meni svetlo sonce«.

Skupina izvaja predvsem dela slovenskih skladateljev, saj je njihova temeljna ideja publiki prikazati vrednost in lepoto, ki jo vsebuje slovenska glasba in obenem spodbuja mlade skladatelje, da bogatijo slovensko glasbeno zakladnico moškega zborovstva.