ZLOČINI PRIHODNOSTI (grozljivka)

ZLOČINI PRIHODNOSTI (grozljivka)

~SRHLJIVA SREDA~

 

Zločini prihodnosti so futuristični film noir, s katerim se David Cronenberg vrača k svojim body horror koreninam, hkrati pa raziskuje teme umetnosti, tehnologije, evolucije in ekologije.

V ne tako oddaljeni prihodnosti se človeštvo poskuša prilagoditi vse bolj sintetičnemu okolju. Saul Tenser je priljubljen performativni umetnik, ki spi v viseči postelji, podobni maternici. V možakarjevem telesu vseskozi rastejo novi organi, njihovo odkrivanje in odstanjevanje pa tvori jedro njegovih umetniških performansov, ki jih izvaja skupaj s svojo spremljevalko Caprice. Njegovo početje ni vedno sprejeto z odobravanjem. Nova vladna institucija poskuša izslediti posameznike z novimi organi, zato se Saul znajde pod njenim drobnogledom. Umetnik pod vse večjim pritiskom poskuša uprizoriti svoj najbolj šokanten performans do zdaj.

»Ustroj človekovega obstoja je človeško telo. (…) Z razvojem se spreminja, spreminja se komaj zaznavno, pa tudi očitneje. Deloma je to posledica tega, kar počnemo planetu, deloma pa vpliv naše lastne tehnologije na človeštvo. Želel sem ustvariti film, ki raziskuje, kako bi se družba odzvala na spremembe v človeškem telesu, ki veljajo za nevarne in jih je treba zatreti. Tema se mi je zdela zanimiva za obravnavo v filmu Zločini prihodnosti.« (David Cronenberg)

Režija in scenarij: David Cronenberg
Igrajo: Viggo Mortensen, Léa Seydoux, Kristen Stewart...
Trajanje: 107 minut