NOVA KELTIKA – Noreia in Komorni orkester Nova

NOVA KELTIKA – Noreia in Komorni orkester Nova

Koncert je za glasbeni abonma in izven.

Vstopnice so že v prodaji po 12 €. Učenci Glasbene šole Tolmin imajo prost vstop.

Komorni orkester NOVA in skupina NOREIA s ponosom predstavljata povsem svež skupen projekt NOVA KELTIKA!
 
V njem se izvajalci podajajo na glasbeno raziskovanje dežel keltskega sveta in svoje lastne povezanosti z davno preteklostjo. Živahne melodije, ki so klicale k plesu, pesmi, ki so bodrile naše prednike, zasanjane zvočne krajine, ki nas prestavijo v prostoru in času. Ljudska glasba v svežih avtorskih preoblekah ter sveža avtorska glasba, ki črpa navdih iz ljudskosti – NOVA KELTIKA!

Noreia je petčlanska zasedba izkušenih glasbenikov, ki preigravajo tradicionalne irske, škotske in bretonske melodije, a ne na povsem tradicionalen način! V zadnjem času skupina aktivno spaja »keltsko« tradicijo s svojo lastno dediščino – slovensko ljudsko glasbo ter ustvarja svoje lastne kompozicije, kar njihovi glasbi daje unikaten in prepoznaven zvok!

Ana Novak, violina, vokal
Anej Ivanuša, lesena flavta, irske piščali, galicijske dude, vokal
Gašper Šinkovec, akustična kitara, harmonika, vokal
Stanči Škarja, kontrabas, vokal
Robert Bone, klarinet, irska piščal, klavir
Primož Podobnik (gost), bobni, bodhran, perkusije

Komorni orkester NOVA sestavljajo mladi glasbeniki, osnovnošolci in srednješolci, študenti in specializanti glasbenih smeri, ter profesionalni glasbeniki, ki s svojim znanjem pripomorejo k stalnemu napredku orkestra. Povezanost in enotnost godalne sekcije, ki so ju glasbeniki zgradili skozi leta, sta ključnega pomena pri zahtevnejši igri brez dirigenta, za ubranost pa z umetniškim vodenjem skrbijo Mojca Batič, Ana Cotič, Barbara Grahor Vovk in Polona Repše. V koncertnih programih se ne omejujejo le na izvajanje klasičnih skladateljev, temveč radi posežejo tudi po ritmični, ljudski in jazz glasbi.

Večer poimenovan NOVA KELTIKA bo v znamenju tradicionalne irske glasbe, avtorskih skladb zasedbe Noreia, slovenske ljudske glasbe v irski preobleki in glasbe preostalega keltskega sveta v orkestrskih aranžmajih Barbare Grahor Vovk in Ane Novak, manjkala pa ne bodo niti dela Gustava Holsta in Johna Rutterja.