TRIDESETLETNICE (gledališki abonma in izven)

TRIDESETLETNICE (gledališki abonma in izven)

Gostovanje SNG Nova Gorica.

 

Tridesetletnice

Eva Mahkovic, Tereza Gregorič

2021
Tragikomična slika

 

Režiserka
Tijana Zinajić

Dramaturginja
Tereza Gregorič

Avtorji besedil songov
Eva Mahkovic, Tereza Gregorič, soustvarjalci uprizoritve

Avtor glasbenih priredb in korepetitor
Anže Vrabec

Scenografija
Neža Zinajić

Kostumograf
Matic Hrovat

Avtor videa
Jasmin Talundžić

Avtorji koreografij
Kiša Janković, soustvarjalci uprizoritve

Lektorica
Anja Pišot

Oblikovalec svetlobe
Igor Remeta

Oblikovalec zvoka
Vladimir Hmeljak

 

IGRAJO

Antea
Anuša Kodelja

Leticija
Lucija Harum k. g. / Arna Hadžialjević

Lana
Lara Fortuna k. g.

Januar, Moški glas, Konferansje
Jure Kopušar

Klemen
Žiga Udir

Glasbenik
Anže Vrabec

 

Predstava traja 1 uro in 40 minut in nima odmora.

 

O DELU

Lana, Antea in Leticija so skoraj odrasle punce in prijateljice. Lana je visoko izobražena in delavna. Vse kar si želi, je dobra kariera. Antea je umetnica in borka za ženske pravice. Vse kar si želi, je ustvarjati in živeti svobodno nekonvencionalno življenje. Leticija je uspešna odvetnica in hudo popolna. Vse kar si želi, je v resnici že dosegla, pa vendar ji še zmeraj nekaj manjka. Pravkar je dobila službo v tujini, kamor si od nekdaj želijo vse tri. Želijo si ven iz Slovenije, v obljubljeno deželo, kjer lahko živijo svobodno, brez predsodkov, brez pričakovanj, kjer bi se cenili njihova sposobnost in delavnost.

Namesto v obljubljeni deželi pa se znajdejo v prelomnem obdobju, ki s sabo prinese tornado velikih življenjskih odločitev in je hkrati preizkušnja za prijateljstvo, za življenjska prepričanja, za vse, kar so si o odraslosti do zdaj samo predstavljale.

Tridesetletnice se po eni strani spopadajo z idejo sodobne ženske, ki so jo izoblikovale v času študija v zgodnjih dvajsetih, ko je idealizem še močan, zdaj pa se soočajo z resnično družbo in svojo vlogo v njej. So res (lahko) tako svobodne, kot si mislijo? So odločitve res njihove ali jih v večini usmerjajo pričakovanja drugih? Komedija o tem, kako ohraniti sebe in hkrati biti ženska, izrisuje situacije številnih sodobnih, samostojnih, izobraženih žensk, ki si želijo vzpostaviti lastno življenje, razpete med vrednotami preteklosti in sedanjosti.

Tragikomično sliko je s svojo žlahtno režijsko taktirko oblikovala Tijana Zinajić, ki je pri nas nazadnje ustvarila uspešnico Realisti. Tokrat je k sodelovanju povabila pisateljici in dramaturginji Evo Mahkovic in Terezo Gregorič, ki jima ta tema ni tuja. Kot pripadnici generacije v svojem delu večkrat obravnavata svoje stiske hkrati iskreno in z ironično distanco.