Spopad harmonik (za glasbeni abonma in izven)

Spopad harmonik (za glasbeni abonma in izven)

SPOPAD HARMONIK- koncert za abonma in izven

Miha Debevec (diatonična harmonika), Dejan Kušer (klasična harmonika)     

Izvajalca dosegata svoj prepoznavni glasbeni izraz z občuteno interpretacijo in virtuoznim obvladovanjem glasbila. Od drugih ustvarjalcev se ločujeta zlasti po tem, da se njun izvajalski opus ne omejuje le na preproste narodno-zabavne in ljudske skladbe, kar je značilno predvsem za diatonično harmoniko, ampak glasba prerašča tudi v druge, za ti dve glasbili zahtevnejše glasbene zvrsti. Poseben pomen dajeta kvalitetnim aranžmajem in izvirnim, unikatnim idejam, ki jih vnašata v svoj ustvarjalni proces. Z združitvijo obeh vrst harmonik (diatonične in klasične) so postale glasbene možnosti tako rekoč neomejene.    

Miha Debevec je večkratni absolutni zmagovalec nekaterih najprestižnejših tekmovanj na svetu v igranju na diatonično harmoniko ter zmagovalec številnih drugih pomembnih tekmovanj doma in v tujini. Že kar nekaj časa se posveča večinoma koncertiranju, pri čemer sodeluje s številnimi uglednimi institucijami, med vidnejšimi nastopi v zadnjem obdobju velja omeniti koncert na Manhattnu (New York), nastop na Evropski komisiji (Bruselj), Mednarodni turistični borzi (Berlin) in Dnevu Evrope v Stockholmu (Švedska). Posnel je videospot z naslovom Libertango, ki je bil večkrat »domači spot tedna« na TV Slovenija.

Dejan Kušer je septembra 2015 magistriral na ljubljanski Akademiji za glasbo. V času glasbenega izobraževanja je imel čast prejemati znanje od številnih vrhunskih glasbenih pedagogov kot so profesorji Ernö Sebastian, Tomaž Guček, Janne Rättyä, Roman Pechmann, Luka Juhart, Primož Parovel in Klemen Leben. Sodeloval je z mnogimi komornimi zasedbami, med drugim tudi pod mentorstvom Tomaža Lorenza. Še danes se v klasični glasbi izpopolnjuje kot solist in v komornih zasedbah. Kot profesor harmonike svoje glasbeno znanje prenaša na mlajše generacije.