vabiloFOTOGRAFSKA SKUPINA Planinskega društva Tolmin

se predstavlja že s svojo sedmo razstavo. Otvoritev razstave bo v petek, 1.12. 2017 ob 18h, v galeriji Kinogledališča v Tolminu.

Razstava bo na ogled do 10.1.2018.

Vljudno vabljeni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barbara Lipovec

Barbara Lipovec

KULTURNO DRUŠTVO GOLOBAR SEKCIJA SLIKARJEV AMATERJEV BOVŠKE

vabi na odprtje razstave z naslovom

POKLON GEORGII O’KEEFFE

– v četrtek, 26. oktobra  2017, ob 18. uri v prostorih Kinogledališča Tolmin.

Georgia Totto O’Keefe je bila ameriška umetnica, smatrana za eno največjih slikark 20. stoletja in eno vidnejših predstavnic ameriške umetnosti vse od 20. let prejšnjega stoletja, znana pa je predvsem po slikah, v katerih kombinira abstrakcijo z reprezentacijo v podobah rož, skal, školjk, živalskih kosti in pokrajin. Njena dela so polna skrbno obrobljenih oblik subjektov s subtilnimi tonskimi tranzicijami različnih barv. O’Keefova si je svoj dom ustvarila na ranču v Novi Mehiki, zvezni državi, iz katere je črpala ves navdih.

 

 

 

 

 

KIPARSKA RAZSTAVA KIPI “SEM” – ALBINO STULIN

V galeriji Kinogledališča Tolmin v septembru odpira kiparsko razstavo umetnik Albino Stulin, ki je odraščal v Špetru, kjer živi in ustvarja še danes. Študiral je na Inštitutu za umetnost G. Sello v Vidmu, kjer je diplomiral leta 1990. Leta 1993 je obiskoval Akademijo lepih umetnosti v Benetkah. Imel je več samostojnih razstav. Za svoje delo je prejel dve slovenski nagradi:na razstavah Sublimno v kiparstvu (2006) in Knjižni spomeniki (2010), ki sta bili na ogled v ljubljanskem Magistratu.

Razstavo pripravlja Zveza Mink in Galerija SDK v sodelovanju z Zavodom KŠM Tolmin.

Razstava bo v Kinogledališču Tolmin na ogled do sredine oktobra.

Več o umetniku ALBINU STULINU

KATALOG_ A_S_2017

davbanner

 

 

 

 

 

 

 

VIAGGIO POTOVANJE

V petek, 7. aprila 2017 je bila v Galeriji Kinogledališča Tolmin odprta nova razstava VIAGGIO POTOVANJE, ki jo je na pobudo Društva likovnih ustvarjalcev Tolmin odprlo društvo Circolo Culturale “g. Mazzini” ENDAS iz Tržiča v Italiji.

2017-04-07 ENDAS ODPRTJEKulturno društvo “Mazzini” Endas je leta 1979 ustanovila skupina umetnikov iz Tržiča in Štaranzana. Prvi predsednik nove sredine je bil Gianleonardo Lorenzini, ki je društvo vodil do leta 1995. V tem času so se razvile umetnostne in kulturne dejavnosti, slikarske razstave, fotografija, keramika in plesne prireditve. Leta 1984 je bil prvi izobraževalni tečaj klasičnega baleta v Gradežu, leta 1987 pa v Občinskem gledališču v Tržiču. Poleg prirejanja slikarskih razstav, srečanj s poezijo in prireditev deželnega značaja, se je društvo posvečalo tudi kulturnim izmenjavam na deželni in izvendeželni ravni. Med te izmenjave sodi pobratenje s društvom Centro Culturale Artistico di Marghera (Benetke) leta 1986. V naslednjih letih so se poglobili tudi stiki s sorodnimi društvi z onstran državne meje. Že od leta 1985 smo vzpostavili plodne stike s kulturnimi sredinami iz Jugoslavije (zdaj Slovenije) in sicer iz Maribora, Rogaške Slatine in Ljubljane. Na povabilo slovenskih sosedov na slikarska srečanja ex tempore, so se vzpostavile nove povezave, kot npr. „Soča brez meja“. Na ta način smo ustvarili tesne stike z DLU Tolmin (Združenje umetnikov Tolmin) ter uresničili številne izmenjave slikarskih razstav med Gorico, Tržičem in Tolminom. Naše združenje trenutno šteje 48 članov. Ne prirejamo tečajev slikarstva, temveč pripravljamo delavnice za prizadete in za šolske centre.2017-04-07 potovanje-viaggio

Ob razstavi, ki utrjuje povezavo med tolminskimi slikarji in slikarji iz bližnjih sosednjih regij čez mejo, je pozdravno besedo poslal tudi tržiški župan, odprtje razstave pa je pospremila množica ustvarjalcev iz Tržiča in Tolminske.

 

 

 

DEA VOLARIČ – REKA

Nova razstava v februarju 2017 prinaša cikel Reka ustvarjalke Dee Volarič, ki živi na Mostu na Soči in je članica Društva likovnih ustvarjalcev Tolminske.

 

Dea je bila v svojem življenju v mnogih vlogah, v vlogi likovne ustvarjalke pa se je še posebej našla. Sodelovala je že na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah, v Tolminu pa samostojno razstavlja prvič. O ciklu Reka, je Dea povedala:DSC_0658_20170203_43622 low

“Zame ima reka več različnih pomenov: je tok, pot, življenje, moč, reka je simbol tekočih voda, toka vsega, rojevanja, plodnosti, smrti in obnove, pa tudi ločnica bivanja med tu in tam. Lahko te nosi in potegne vase, zato je bil prehod reke tudi na simbolični ravni človeku že od nekdaj izredno pomemben. Ker živim na bregu reke Soče, se dotikam njenega toka, številnih spominov in le slutim lahko njeno fizično in eterično moč. Reka je lahko sveta, podzemna ali velika kozmična, od koder vse prihaja in kamor se vse vrača.”

Dea Volarič slikanje vidi tudi kot način psihoterapevtske DSC_0663_20170203_43627x lowmetode, saj je ustvarjalnost ena od človekovih osnovnih potreb.

Ciklu Reka se prepustite v galeriji Kinogledališča Tolmin v februarju in marcu.

 

 

 

 

RAZSTAVA  OB 120-LETNICI PLANINSTVA V POSOČJU

Člani Fotografske skupine PD Tolmin imajo za seboj uspešno leto. Tokrat so z razstavo »Fotografi praznujejo ob 120-letnici planinstva v Posočju«, ki je bila odprta v soboto, 5. novembra, v galeriji Kinogledališča Tolmin in bo na ogled do 30. novembra, poskrbeli za uvod v jesenski del praznovanja te pomembne obletnice.

Gre za dogodek, ki je hkrati znanilec, predhodnik in dobrodošla obogatitev bližajoče osrednje proslave PD Tolmin 19. 11. 2016, ob 18.00, ki bo prav tako v stavbi Kinogledališča Tolmin. Udeležence odprtja razstave je uvodoma nagovorila predsednica PD Tolmin Milena Brešan, ki je poudarila naslednje: »Planinci v Posočju praznujemo letos 120-letnico.
1896 je bila prav v Tolminu ustanovljena Soška podružnica SPD kot četrta v Sloveniji. Na to smo seveda zelo ponosni, zato smo se odločili, da bomo letošnjo obletnico praznovali z več prireditvami. Jubileju na čast smo spomladi že imeli v Knjižnici Cirila Kosmača spominski planinski večer. Obletnici je bilo posvečeno tudi tradicionalno julijsko srečanje planincev na planini Razor.”

Strokovni komentar o posameznih razstavljenih slikah in zakonitostih izrazne fotografije, ki jim fotografi zvesto sledijo, je pripadal mentorju fotografske skupine Rafaelu Podobniku. Pred tem je predsednica Milena Brešan poudarila, da brez tako priznanega mednarodnega strokovnjaka ne bi bilo tako uspešne rasti Fotografske skupine. Podobnik, ki je poudaril, da brez tako prizadevnih fotografov kot so v Tolminu ne bi sam naredil nič, ni hotel ponavljati vsega o letošnjih uspehih, ampak je začel »sprehod« ob razstavljenih fotografijah s strokovno razlago.
Obiskovalci so mu pozorno sledili, saj vmes ni manjkalo mojstrove značilne šegavosti.

Avtorji fotografij so:
Milena Brešan, Marjan Černigoj, Ljubo Čibej, Hugon Drago, Martin Gerlič, Miran Klinkon, Karla Kofol, Darja Lavrenčič, Danilo in Miljko Lesjak, Vlado Podgornik in Mario Simaz Dario. Rdeča nit razstavljenih del so seveda, kot se za tovrstno počastitev jubileja spodobi, predvsem planinski motivi. Torej se tudi za slikovno opremljenost različnih edicij, ki jih izdaja planinsko društvo, ni bati.

2016-11-pd-razstava-skupnaKulturni program ob odprtju razstave sta oblikovala harmonikarja, učenca zasebne Glasbene šole PALbin iz Poljubinja, Rok in Jan.

Besedilo: Žarko Rovšček
Foto: Miljko Lesjak