brajda 2

Postopno sproščanje športnih dejavnosti

Vse kaže da je izboljšana epidemiološka slika le prispevala k odločitvi vlade, da prične s postopnim sproščanjem športnih in rekreativnih dejavnosti za vse, ne le za vrhunske in perspektivne tekmovalne športnike.

Včeraj sprejet Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov določa, da se lahko (seveda ob upoštevanju določenih omejitev) začne tudi organizirana individualna vadba drugih registriranih športnikov in celo rekreativcev. Ker so nekatera določila (zlasti tista o obveznem testiranju) še nekoliko nejasna, smo upravljavci športnih objektov in izvajalci programov v negotovosti kako točno zadevo izpeljati, a smo se (skupaj z odgovornimi v štabu CZ) odločili, da s ponedeljkom, 15. 02. 2021 vendarle naredimo korak naprej in omogočimo:

  • uporabo športnega parka Brajda za vse uporabnike ob striktnem upoštevanju omejitev

Možna bo torej brezkontaktna športna vadba individualno ali v skupini do deset športnikov ob neprekinjenem vzdrževanju vsaj 2 metra medosebne razdalje (vadba športnikov v klubih) pa tudi brezkontaktna športno rekreativna dejavnost, ki se izvaja individualno oziroma v skupini do deset vadečih ob neprekinjenem vzdrževanju vsaj 2 metra medosebne razdalje.

Po »domače« povedano, Brajdo bodo za hojo, tek in druge nekontaktne dejavnosti lahko  uporabljali tako klubi kot tudi posamezniki, v vsakem primeru pa bodo morali uporabniki držati medosebno razdaljo. Ne bo pa še mogoče igrati nogometa, košarke … in izvajati aktivnosti, pri katerih prihaja do fizičnega kontakta med udeleženci. Prav tako v naslednjem tednu še ne bodo na razpolago garderobe in sanitarije.

Upamo, da se bodo do ponedeljka bolj jasne tudi zadeve glede obveznega testiranja udeležencev in da se bo na Brajdo čim prej vrnilo »športno dogajanje« pa čeprav v omejenem obsegu in strogih pogojih.

  • uporabo športne dvorane za registrirane športnike iz 32. člena ZŠpo-1 (člani klubov)

Z brezkontaktno športno vadbo, ki se izvaja individualno oziroma v skupini do deset športnikov ob neprekinjenem vzdrževanju vsaj 2 metra medosebne razdalje, bodo lahko začeli košarkarji in košarkarice, atleti/nje, nogometaši … od 12 leta dalje.

Zanje smo pripravili poseben urnik oz. razpored vadbe, da bi prihajalo do čim manj stikov med skupinami in da ne bi motili izvajanja hitrih testov v sosednjih prostorih.

Tudi v dvorani zaenkrat še ne bomo zagotavljali tuširanja, garderobe bodo na voljo le za preobuvanje in osnovno preoblačenje, prav tako bo poostren režim prihoda na vadbo in odhoda po zaključku.

Skratka – kaže, da se premika na bolje – ali bomo lahko nadaljevali z dodatnimi sprostitvami pa je odvisno od marsičesa, v veliki meri tudi od tega ali bodo izkušnje ob prvih sprostitvah pozitivne.

 

Žal pomembnejših premikov v smeri sproščanja ni na vidiku pri naših dejavnostih s področja kulture. Kino predstav in gledaliških predstav v živo še nekaj časa ne bo. Smo pa optimisti in tudi tu se pripravljamo, da bomo ob pravem času »v nizkem štartu« in ujamemo športnike.