Untitled-1

KRVAVA GORA – SNG Nova Gorica

torek, 15. november 2016, ob 20. uri – za gledališki abonma in izven

 

Obeležitvi obletnice zaključka prve krvava-gora-vaja-dsc_4610_largesvetovne vojne se v Kinogledališču Tolmin pridružujemo z dokumentarno video satiro o soški fronti Krvava gora.

Režiser Matjaž Pograjc

Dramaturška sodelavka Ana Kržišnik Blažica, lektor Srečko Fišer, scenograf Matjaž Pograjc, kostumografinja Mateja Benedetti, avtor glasbe Marko Brdnik, koreograf Branko Potočan, oblikovalca videa Matjaž Pograjc in Stojan Nemec, oblikovalec zvoka Matej Čelik, oblikovalec svetlobe Matjaž Pograjc, priprava igralcev na delo z lutkami in animacijo Brane Vižintin, izdelava lutk, animacijskih objektov in scenskih elementov Barbara Stupica in Barbara Bulatovič.

Igrajo
Kristijan Guček,
Nejc Cijan Garlatti,
Andrej Zalesjak,
Žiga Udir,
Helena Peršuh,
Andrijana Boškoska Batič k. g.


V vrtinec vojne vihre na soški fronti – največjem spopadu v visokogorju na svetu – nas uvede Albin Mlakar, najznamenitejši slovenski oficir avstro-ogrske armade v 1. svetovni vojni. Različne vojne zgodbe v Krvavi gori prikazujejo okrutni boj iz različnih perspektiv: vojake, ki gredo na ukaz v neizbežno smrt; oficirja, ki ga ne zanimajo nagrade in priznanja, dunajsko novinarko, ki prizadeto spremlja posledice bojevanja in seveda navadne vojake, predstavnike različnih narodov, ki so se bojevali na tej fronti.
Uprizoritev zajema obdobje od začetka soške fronte do konca zadnje, dvanajste bitke, hkrati pa poudarja večno prisotnost, krutost in nesmiselnost vojn. V Krvavi gori režiser vizualno podobo uprizoritve nadgradi še z zgodovinskim materialom s soške fronte, saj igralci na veliki maketi obsoških gora animirajo lutke-predmete, ki so jih prispevali zbiralci iz gledališča, prikažejo prizorišča bitk, bojevanje, življenje vojakov v jarkih in rovih ter s kombinacijo dramskih in plesnih prizorov pričarajo brezupno vojno morijo.

Predogled: https://youtu.be/9kctA5GMbZ4