2017-12-21 NKF_Tolmin TV

KOLIKO KRATKIH FILMOV SPRAVIŠ V NAJDALJŠO NOČ?

NKF 2017_urnik_FINALNa zimski solsticij, 21. decembra 2017, bo sonce vzšlo ob 7:34 uri, zašlo pa ob 16:42 uri. Dan bo dolg le 9:08 ur. Lunin koledar pravi, da je to slab dan za zabave, prošnje, umske dejavnosti in ljubezen.

V Tolminu smo se letos posvetili animiranemu filmu – kratke filme (risanke) si bodo lahko otroci ogledali ob 17. uri, za odrasle pa jih bomo vrteli ob 19. uri. Oboje uvrščamo v žanr KRATKEGA FILMA.

Ne glede na to, pa se bo na ta dan izkazala privrženost do kratkega filma, ki si je v zadnjih letih nabral veliko novega, predvsem mladega občinstva.

Na pobudo Slovenskega filmskega centra bodo četrto leto zapored izbrane kinodvorane preplavili kratki filmi, v Slovenski kinoteki pa bo tudi letos potekal osrednji dogodek, kjer se bodo izbrani filmi predvajali v različnih tematskih sklopih.

Praznovanje se bo odvijalo tudi v dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji. Dogodku se pridružuje tudi nacionalna televizija.

Slovenski filmski center je kot do sedaj k programskemu sodelovanju povabil Društvo slovenskih režiserjev, Društvo slovenskega animiranega filma, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, Akademijo umetnosti Univerze v Novi Goric, Festival slovenskega filma  ter Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS in Zavod za sodobno umetnost SCCA -Ljubljana. Tehnično pomoč pa bo prispeval Studio Viba film.

Tudi letos se bomo poslužili gesla, ki je nastalo prejšnje leto in pravi »Koliko kratkih filmov torej lahko spraviš v najdaljšo noč?«

Najkrajši dan ali najdaljša noč (Le jour le plus court) se je leta 2011 začel v Franciji, ravno tako na pobudo njihovih osrednjih filmskih inštitucij.