web_plakat

KINO OTOK V TOLMINU

Med 30. majem in 11. junijem 13. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema v poletje stopa z raznolikimi filmskimi zgodbami o intimni in družbeni zgodovini človeških premikovfb_cover_finalsize. Osrednji otoški program bo potekal med 31. majem in 4. junijem v Izoli, tam dosegel že znana prizorišča in nove kotičke, se naselil v galerije in na trge, v dneh pred tem in za tem pa segel vse do ljubljanskega Kinodvora in Slovenske kinoteke ter prvič dosegel še Cerknico, Tolmin, Sežano in Idrijo. Filmom trinajste festivalske izdaje se bodo pridružili še pogovori z avtorji, filmski večeri pod zvezdnim nebom, glasbene noči na izolskem Svetilniku, Podmornica – Otok za mularijo in obsežen program za filmske profesionalce.

V tolminskem Kinogledališču bomo za vse tiste, ki vam je festival v Izoli predaleč, Kino Otok simbolično odprli v četrtek 1. junija ob 20.00 s filmom Trst, Jugoslavija/Trieste, Yugoslavia, Alessio Bozzer, Italija, Hrvaška, BiH, 2017, 62′

Sredi 50. TSYU 04_urniklet 20. stoletja je bil tržaški Ponte Rosso za prebivalce nekdanje Jugoslavije priljubljena nakupovalna destinacija. V 70. in 80. letih so simbol tega mita postale kavbojke. Množice Jugoslovanov so se zgrinjale čez mejo vsaj enkrat ali dvakrat letno, dokler ni v obdobje tržaškega razcveta posegla vojna na Balkanu. Zgodbe in pričevanja z obeh strani meje obujajo ekonomijo in politiko teh zlatih let.