Družinica

DRUŽINICA S CVITKOVIČEM

Na tolminski premieri novega slovenskega filma Družinica, ki je konec avgusta v tekmovalnem programu 41. mednarodnega filmskega festivala v Montrealu doživel svetovno premiero, je T’mince prišel pozdravit in o filmu spregovoril avtor režije in scenarija Jan Cvitkovič.

foto Červ

foto Červ

1V državi, kjer socialna pomoč temelji na prihodkih izpred dveh let, je meja med normalnim družinskim življenjem in golo revščino zelo tanka. Družinica Jana Cvitkoviča (Kruh in mleko, Odgrobadogroba) je zgodba, ki se v Sloveniji dogaja tako rekoč vsak dan.

Irena Kovačevič je tam prejela nagrado za najboljšo žensko glavno vlogo.
NESMISELN ZAKON
V Sloveniji je od prvega januarja 2012 veljal nesmiseln zakon, ki je onemogočal vsakršno pomoč družinam, v katerih sta oba starša izgubila delo, pred tem pa sta imela relativno nadpovprečne plače. Zakon je namreč določal, da se kot merilo za socialno pomoč upošteva dohodek družine izpred dveh let. Na stotine, na tisoče  družin je tako v samo letu, dveh, popolnoma potonilo. Ne samo materialno, ampak tudi v smislu medsebojnih odnosov. Le redki so si opomogli in v teh primerih so glavno vlogo odigrali otroci, kar je 2017-10-19 DRUŽINICA tv1pravzaprav glavna tema tega filma.