PATO1159

3, 2, 1 … SNEMAMO! Mladinska filmska šola 2021

Kljub temu, da je šola za dva meseca postala le slana šala, to še ne pomeni, da se pridobivanje znanja ne more nadaljevati. Že prve dni julija so se mladi v Tolminu lahko udeležili Mladinske filmske šole, na kateri so se imeli priložnost spoznati s celotnim procesom nastajanja filma ter se v ustvarjanju; od ideje za film do izvedbe, preizkusili tudi sami. Filmsko šolo za mlade sta organizirala Zavod KŠM Tolmin in Zveza MINK Tolmin v sodelovanju z Luksuz produkcijo.

V Tolminu je med 2. in 6. julijem 2021 potekala Mladinska filmska šola. Preko petdnevnih delavnic so se udeleženci spoznali z osnovami filma ter se nato tudi sami aktivno preizkusili kot ustvarjalci na področju sedme umetnosti.

Skozi celotno Mladinsko filmsko šolo so se udeleženci seznanili z osnovami, zvrstmi, stili in žanri filma. Preizkusili so se v pisanju zgodbe oziroma scenarija in bili postavljeni v vloge igralcev. Pri tem so se seznanili z upravljanjem kamer, kadrov, kotov kamer, gibanjem, kompozicijami in osvetlitvami. Poleg fotografije je bil pomemben del filma tudi snemanje zvoka. Na ta način so pridobivali material za kratek film, ki so ga nato v zaključnih dneh skupaj z mentorji tudi zmontirali.

Čudovito in intenzivno filmsko šolo smo zaključili z javnim predvajanjem nastalih kratkih filmčkov na Festivalu Sajeta. Udeleženci festivala so si tako premierno ogledali tri filmčke; kratek dokumentaren film o Soški postrvi, film, ki je vključeval elemente grozljivke in komedije na temo hiše strahov, ter kombinacijo animiranega in snemanega filma o prvi zaljubljenosti. Po ogledu kratkih filmčkov so o ozadju zgodb in svojih izkušnjah ustvarjanja filma, od ideje do izvedbe, spregovorili tudi mladi ustvarjalci.

Ena izmed udeleženk mladinske filmske šole je celotno izkušnjo povzela s komentarjem: »Meni so se delavnice zdele zakon, imeli smo dobra, super mentorja, ki pripravljata zelo, zelo zanimiv program. Za ustvarjanje smo imeli svobodo, no vse v roku petih dni, a se je definitivno splačalo. Tudi sama ideja se mi zdi zelo izvirna, všeč mi je, da smo se lahko v tem času naučili nekaj novega, ter se pri tem zelo zabavali. In če bo v prihodnje še potekal kakšen tak podoben dogodek, se ga z veseljem udeležim in zraven tudi drugim to toplo priporočam.«

PATO1150